Beads for Life
 

 
  
 
 

Het atelier van Beads for Life zit op de tweede verdieping van een doodgewoon gebouw in een buitenwijk van Kathmandu. Al voordat je naar binnengaat hoor je het gepraat en gelach van de dames die aan het werk zijn. Ze werken met veel plezier en het maakt hen trots dat ze zich elke dag mooi aan kunnen kleden om naar hun werk te gaan. Voorheen waren ze afhankelijk van gunsten van familie, nu houden ze hun eigen 'jurk' op! Wil je het met eigen ogen zien? Bekijk dan het filmpje over Beads for Life op het youtube channel van A Beautiful Story.

De organisatie is gericht op vrouwen in een moeilijke economische situatie. Ze zijn bijvoorbeeld hun man verloren of afkomstig uit een arme familie. In het project kunnen de vrouwen hun eigen geld verdienen, om daarmee hun kinderen weer naar school te kunnen sturen.

Ook werken er een paar studentes, talentvolle meiden die goede resultaten behalen op hun opleiding. Helaas hadden ze de pech in een gezin geboren te worden met een aantal broers. In Nepal krijgen de jongens altijd voorrang, omdat meisjes toch uitgehuwelijkt worden en hun familie niet verder zullen helpen. De studentes bij Beads for Life verdienen nu hun eigen collegegeld door het maken van prachtige sieraden. Ze werken hard, maar kunnen zo bouwen aan een toekomst voor zichzelf!

Beads for Life is opgericht door Nimdiki Sherpa. Nimdiki komt uit een gegoede familie en had het geluk om zich te kunnen scholen en te ontwikkelen. Ze zag echter dat niet alle vrouwen in de maatschappij zich in eenzelfde positie bevonden en voelde een sterke drang daar iets mee te doen. Via een Australische toeriste die ze leerde kennen via het trekkingbureau van haar man, leerde ze een aantal technieken om sieraden te maken. Nu traint ze dagelijks vrouwen in deze technieken, zodat het vakmanschap verspreid wordt. Daarnaast runt ze met veel verve de organisatie en is ze bezig er een florerend bedrijf van te maken!

A Beautiful Story leerde Nimdiki Sherpa kennen in 2005. Beads for Life was toen nog een klein werkplaatsje, waar vijf vrouwen af en toe een kettinkje maakten voor toeristen. Samen met de vrouwen heeft A Beautiful Story inmiddels verschillende collecties ontworpen. De sieraden worden op dit moment in Nederland verkocht in meer dan 100 winkels, online en via acties met bedrijven. Er werkt nu een grote groep vrouwen in het atelier van Beads for Life en er worden duizenden sieraden per jaar geproduceerd!

De collectie is samengesteld uit uiteenlopende modellen. Elk stuk is volledig handgemaakt met veel liefde voor het vak. Er worden verschillende materialen gebruikt, zoals glaskralen en halfedelstenen. De vrouwen gebruiken bijzondere technieken om de kralen te rijgen, zelfs haakwerk! Bekijk de Twist armbanden om te zien hoe de gehaakte sieraden van Beads for Life eruit zien.

   
   
© 2013 - 2024 Studio ArtStyles | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel