Dambar International

 

  
 Jos zamelde geld in en hielp Dambar er bovenop. Maar volgens het prachtige spreekwoord 'Geef iemand een vis, dan kan hij eten. Geef iemand een hengel, dan kan hij leren vissen.', besloten ze samen dat Dambar een vak moest leren om zichzelf te onderhouden. Hij leerde het vak van zilversmid en begon een kleine werkplaats. Via de Nederlandse contacten kwamen er langzaam maar zeker een aantal klanten.
 

De grote ommekeer kwam toen Dambar zilver mocht gaan leveren aan de wereldwinkels in Nederland, via groothandel Madat Nepal. Madat Nepal hielp Dambar zijn fabriek uit te bouwen tot een prachtige werkplaats waar meer smeden een baan konden vinden. Dambar levert de mooiste sieraden aan de wereldwinkels door heel het land.

 

De samenwerking met A Beautiful Story

Dambar en Cathelijne, de oprichtster van A Beautiful Story, raakten bevriend toen zij een half jaar in Nepal woonde en werkte als vrijwilliger voor een Nederlandse stichting. Na haar studie besloot Cathelijne het marketingvak te leren bij een groot bedrijf en ging aan de slag bij Douwe Egberts.

Echter na een jaar of vijf voelde dat niet meer goed. Het idee dat je het doet om de beurzen van rijke aandeelhouders nog meer te spekken, werd meer en meer een obstakel. Helemaal omdat ze wist wat er met haar marketingbudgetten in landen als Nepal gedaan kon worden. Ze besloot het roer om te gooien, gaf haar baan op en starte met activiteiten om Dambar te helpen nieuwe doelgroepen aan te boren. Zo zouden ze samen meer werk kunnen creëren voor zijn fabriek!

 

Lage kaste jongeren vinden werk

In de fabriek van Dambar werken zo'n vijftien tot twintig smeden, afhankelijk van de hoeveelheid werk. Veel van de makers zijn afkomstig (net als Dambar) uit de lage kaste groep van de bevolking. In de maatschappij staat deze groep vaak achteraan als het gaat om onderwijs en banen. In de zilverfabriek krijgen ze een baan en een goed salaris. Ook dit is ongewoon in Nepal. Normaal gesproken krijg je als leerling geen geld, totdat je helemaal geschoold bent.

 

Kwaliteit, kwaliteit, kwaliteit

Dambar heeft al vroeg in zijn carrière het belang van kwaliteit geleerd. De zogenaamde strategie van de drie K's: 1. kwaliteit, 2. kwaliteit, 3. kwaliteit. Je ziet het onmiddelijk aan zijn producten, veel mensen zouden niet verwachten dat deze in een ontwikkelingsland gemaakt zijn. De kwaliteit is te vergelijken met de beste edelsmeden in Nederland. Alle producten worden volledig handgemaakt. De fabriek bezit een aantal machines, bijvoorbeeld voor het walsen van het zilver, zodat er platte plaatjes ontstaan. Maar het in elkaar zetten van de sieraden en het zetten van stenen of andere elementen, is allemaal handwerk.  

Daarnaast is kwaliteit ook werken op een maatschappelijk verantwoorde manier. De zilverfabriek van Dambar werkt volledig via de principes van fair trade (zie ook Fair Trade). Zo werken de smeden in goede arbeidsomstandigheden en worden zij eerlijk betaald, waarbij gekeken wordt naar leefbare lonen.

 

Geluk voor de smeden

De belangrijkste collectie uit Nepal is het assortiment gelukssieraden. Zo worden bijvoorbeeld scherven van oude kopjes ingelegd in zilver. Scherven brengen ten slotte geluk! Via vele wegen wordt servies ingezameld om de unieke armbanden te maken.

  

Daarnaast was al snel het idee geboren om ook gelukssymbolen uit de oosterse cultuur te gebruiken. Dat leidde tot de Lucky Buddha collectie (bekijk de collectie). Elk elementje in de armband vertelt een verhaal over geluk in Nepal. Bij de armbanden kun je de uitleg van de symbolen en de betekenis van de edelstenen vinden!

 

Toekomst

A Beautiful Story en Dambar International hopen nog heel lang samen te werken aan mooie sieraden om jou daar uiteindelijk blij mee te kunnen maken!

© 2013 - 2024 Studio ArtStyles | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel